Bra att veta

Om du ska resa till Kazakhstan bör du planera vad du vill hinna med att se. Du kan lägga upp en plan i förhållande till vad som händer i landet och hur lång tid du fått visum för att stanna. Det kan vara trevligt att åka till Kazakhstan under våren och sommaren då det händer ganska mycket i landet under den perioden. Det finns en massa festligheter då och vädret är mycket behagligt. Du kan åka på vintern också, men då är det mycket kallare än i Sverige. Kolla gärna vad som händer i landet på Utrikesdepartementets hemsida UD. Det brukar stå aktuella reseråd om olika länder.

[wp_ad_camp_1]

Bra att förbereda sig

Svenskar behöver visum för att besöka Kazakhstan. Ansök om detta i god tid och var medveten om att du bara kan få visum i högst en månad per resa. Men om du har någon vän eller kontakt som bjuder dig till Kazakhstan då kan du få tillstånd att vistas där längre. Se också till att skaffa dig en heltäckande reseförsäkring. Kazakhstan är ett väldigt nytt och oprövat semestermål, så det är bäst att vara på den säkra sidan före man reser dit.

Flyg till Kazakhstan

När du har fått visa är dags att boka flyg till Kazakhstan. Det finns flera flygbolag som flyger dit. Air Baltic är ett av billigaste och snabbaste. Det kan ta mellan 6 till 7 timmar att flyga dit från Sverige och flyget går via St Petersburg eller Istanbul, beroende på vilket flygbolag du väljer. De flesta flyg anländer till flygplatsen i huvudstaden Astana.

Migrationskort

När du anländer till Astanas flygplats måste du fylla i ett så kallat immigrationskort. Förvara kortet du får tillsammans med ditt pass under hela din vistelse i landet. Du måste kunna visa upp det om du blir kontrollerad under vistelsen och kommer sedan att lämna tillbaks det när du reser ut från Kazakhstan. Det är i regel inga konstigheter att resa in och ut från landet om du har dina resedokument i ordning.

Vanliga turistfällor

Vanligt turistförnuft är på plats när man reser utomlands. Var försiktig med taxichaufförer som tar överpris när du ska ut från flygplatser. Ha alltid uppsikt över dina väskor och dylikt. Om du blir stoppad av poliser på gatan, be alltid att de identifierar sig och visa en kopia på ditt pass först. Ge aldrig ditt pass till någon som inte identifierar sig. Växla alltid dina pengar på växelkontor.

[wp_ad_camp_1]

Resa runt landet

Om din resa går till Astana bör du ta dig ett par dagar då du besöker de otaliga museer och sevärdheter i huvudstaden. Därefter kan du ta dig vidare ut till andra ställen i landet. Tänk dock på att Kazakhstan är ett väldigt stort land och avståndet mellan olika städer är ganska långt. Du kan åka regionalt tåg eller flyg till andra intressanta städer som: Almaty, Taldykurgan, Aktobe, Karaganda och Atyrau. Om du har en vän i Kazakhstan som visar dig runt, eller en turistguide med dig – desto bättre. Kazakhiska är det officiella språket, men de flesta Kazakher pratar ryska. Engelska kan du inte räkna med att någon pratar.

Köra bil i Kazakhstan

Vill du köra bil under din vistelse i Kazakhstan bör du tänka igenom det beslutet väldigt noga först. Trafiken är ganska kaotisk, speciellt i Almaty. Det finns mycket tung trafik och det är omständlig att hitta parkering. Det är dessutom mycket byråkratisk att hyra bil i Kazakhstan – men om du reser genom en turistbyrå kan de hjälpa till. Det som dock är bra är att det finns ganska lite trafik på landsvägar och att bensinen är mycket billig i Kazakhstan. Tänk på att det finns ganska många trafikpoliser på vägarna, så ha alltid dina papper och körkort till hands. Du måste vara observant eftersom det har förekommit falska trafikpoliser på vägarna.

Andra allmänna tips

Om du ska åka runt i Kazakhstan så ta med dig en lätt packning. Du behöver inte ta med dig så mycket mat då det finns restauranger, caféer, mindre affärer och köpcentra på de flesta ställena – och priserna är väldigt överkomliga. Passa på att testa de lokala delikatesserna på din resa. Det är brist på toaletter om du kommer ut på glesbygden så ta med dig en toarulle och gör dig bekant med naturen.
Mobilnät och WiFi är relativt bra utbyggd i tätbebyggda områden. Men ger du dig ut på långfärd på landsbygden kan du lika gärna lämna mobilen hemma på hotellet.

Vinter- och sommaraktiviteter

Om du åker till Kazakhstan på vintern finns det förstås en massa vinteraktiviteter – som att åka skidor. Tänk dock på att på vissa ställen kan det bli nedåt 40 minusgrader. I Almaty är det oftast 20 grader minus.

På sommaren är vädret mestadels härligt. Det kan bli upp till 40 grader under juli – som är den varmaste månaden i Kazakhstan. Då kan du ägna dig åt sommarsporter, fiske och bada mycket i de otaliga vackra sjöarna i landet.

[wp_ad_camp_1]