Helgdagar

Som turist i Kazakhstan vill du troligen uppleva det som är speciellt i landet och ta del av deras festligheter och nöjen. Detta kan man göra tydligast under högtiderna. Kazakhstan är definitivt ingen undantag, utan har en rad högtider som är både spännande och roliga att uppleva.

[wp_ad_camp_1]

Vårdagjämning i Kazakhstan

En av de mest framträdande storhelgerna i Kazakhstan är Nauryz som är en vårdagjämningsfest. Det firas den 22 mars varje år och går ut på att man välkomnar våren och lämnar bakom sig den kalla vintern. Det är en högtid där man önskar sina nära och kära välgång, trygghet, rikedom.

Historien om denna högtid går ända tillbaks till tiden då Kazakherna levde som nomader. Under högtiden äter man en särskild måltid som heter nauryzdyk och består av sju olika lokala produkter. Traditionen säger om man äter nauryzdyk kommer man aldrig att lida brist på någon av ingredienserna som ingår i måltiden.

Nauryz – tre dagars fest

Man firar festivalen under tre dagar och visar då upp en symbolisk teatralisk kamp mellan vintern och våren. Under dessa dagar kan man roa sig med nationella idrottsspel och tävlingar mellan de olika regionerna i landet. Det är en fest för både små och stora.

Nyår

Inte alla traditioner rotar sig i landets tusenåriga historia. Nyåret firas precis som i västvärlden den 31 december och är en tradition från Sovjettiden. Detta innebär givetvis att du som Svensk kommer att känna igen dig bland fyrverkerier och nedräkning till 12-slaget. Det kan vara skönt att känna igen sig lite också i en främmande kultur.

Kazakhisk nyår i mars

Dock unnar sig Kazakhstan att fira nyår två gånger. Enligt österländsk tradition firar man även en traditionell Kazakhisk nyårsfestival som kallas Nauryz meiramy. Det är tradition som också firas i Iran och Turkiet. Nyårsfesten hör till det officiella nyårsfiranden i landet. Enligt den österländska traditionen firar man kärlekens triumf, bördighet och vänskap.

Första Maj

Ett annat arv som Kazakhstan fått från Sovjettiden är den internationella arbetardagen – som bekant går av stapeln den 1 maj. Dock sammanfaller denna högtid med det Kazakhstanska folkets enighet. Därför är 1 maj i Kazakhstan en kombinerad arbetarmanifestation och nationaldag och bjuder på ordentligt med pompa och ståt. Man genomför både marscher, parader och det finns både musik och underhållning på städernas gator och torg.

Firandet av fäderneslandets beskyddare

Den 7 maj 1993 beslutade den nuvarande presidenten i Kazakhstan – Nursultan Nazarbayev – att man den dagen skulle fira det nationella försvaret. Traditionen har blivit att man befordrar militärer, som har gjort enastående bedrifter för fäderneslandet, till nya ledare positioner. Eftersom militären har en viktig roll i landet, och många har familj eller anhöriga inom det militära, räknas det som en allmän högtid.

[wp_ad_camp_1]

Segerns dag

Den 9 maj 1945 gick Sovjetunionen och Kazakhstan segrande ut ur andra världskriget. Segerns dag firas på grund av denna händelse. Det är en viktig milstolpe i landets historia, som säkrade Kazakhstans framtid som en självständig nation. (Vilket dock är en sanning med modifikation då de ingick i Sovjetunionen – och gjorde så i nästan 50 år till innan de blev en suverän stat på riktigt.) Man firar dagen genom att lämna blommor på de stupade soldaters monument och med att hålla minnesstunder. Under natten firas det med fester, musik och fyrverkerier.

Huvudstaden firar sin dag

Den 6 juli firas Astana som landets huvudstad. Kazakhstans huvudstad före 1997 var Almaty. Men president Nazarbayev bestämde sig kort och gott för att en ny huvudstad skulle byggas – och Astana reste sig mer eller mindre ur marken på denna order. Astana betyder huvudstad på Kazakhiska och invigdes på presidentens egen födelsedag – vilket gör att deras firande kombineras.

Nationell dag

Den 30 augusti firar man instiftande av Kazakhstans regeringsform. Man firar då folkets vilja att instifta Kazakhstan som en demokratisk, sekulär, laglig stat med höga värderingar. Man firar individens liv och rättigheter. Denna dag firas med festivaler och konserter på gator och torg i hela landet. Kanske firar man också att för varje år sedan landet blev självständigt från Sovjetunionen har demokrati, sekularisering och höga värderingar blivit lite, lite mer sant. Och det är ju bra – då landet under ett par decennium efter frigörelsen inte kunde kallas något annat än diktatur.

Presidentens dag

1 december firas Kazakhstans president – Nursultan Nazarbayev. Han är landets första president som självsäkert satte sig i den positionen i samma ögonblick som Sovjetmakterna marscherade ut. Detta vara 1991 – och sedan dess har han suttit cementerad i parlamentets högsäte.

Självständighetsdagen

Detta är den officiella (och riktiga) nationaldagen – och den största av högtiderna. Den 16 december 1991 utropades Kazakhstan till en självständig republik och nationen lämnade Sovjetunionens välde och fick snabbt internationell erkännande som suverän stat. Självständighetsdagen är en helgdag  och firas i alla städer runtom i landet. Det blir fester och festivaler med stora fyrverkerier.

[wp_ad_camp_1]