Matkultur

Det Kazakhiska köket är av traditionell art där de flesta maträtter består av fårkött och hästkött till vilket man dricker olika mjölkprodukter. Kazakher har varit nomader i många hundra år och de flesta i landet härstammar från herdesläkter som ägt får, kameler och hästar.

Matlagningstekniker, och ingredienser som används, har starkt påverkats av den långa nomadiska traditionen under Kazakhstans historia. De flesta maträtter görs av livsmedel med lång hållbarhet. Man saltar och torkar köttet så att det bevaras länge. Därför är det också populärt med syrade mjölkprodukter, som har bättre hållbarhet än färsk mjölk. På senare tid har även lite exotiska ingredienser, såsom torkad melon och andra frukter, införlivats i det Kazakhiska köket.

[wp_ad_camp_1]

Hästar i centrum

Kokt kött i olika former har alltid varit den viktigaste ingrediensen i Kazakhiska köket. Häst och fårkött är de mest populära köttsorterna och serveras oftast i stora bitar. Hästar som avses för slakt göds ganska mycket så att de blir feta – på ungefär samma sätt som vi göder nötkreatur. Hästkött betraktas som en finare köttsort och ingår i de finaste maträtter som bjuds under festtillfällen.

Några kända maträtter, som du kan passa på och smaka när du är i Kazakhstan:

Besbarmak

BesbarmakDetta betyder ”att äta med alla fem fingrar”, eftersom man helt enkelt äter denna maträtt med fingrarna. Den består av stora bitar av hästbiff, kokt i buljong med lök och örter vilket ger den en god smak. Till rätten brukar man dricka ett speciellt te som heter Chorpa.

Bawyrsak

BawyrsakDetta är små brödbitar gjorda för hand med jäst eller ojäst deg. De friteras sedan i stora kokkärl och serveras vanligen med Chorpate. Bawyrsaks kan beströs med honung eller sirap.

 

 

 

 

[wp_ad_camp_1]

Kumys

KumysDetta är en mycket populär dryck, gjord syrad mjölk. Den har en söt och syrlig smak och är en näringsrik och uppfriskande dryck som uppskattas både i Kazakhstan och flera av grannländerna. Kumys bereds lite olika beroende på vilken sorts mjölk man använder. Kumys kan även drickas med alkohol och det är ganska stark. Man får en bra fylla av kumys helt enkelt.

Ayran

AyranDetta är en annan typ av syrad mjölkdryck. Baserad på Kefiryoghurt – som även är ganska vanligt i Turkiet och Balkan. Ayran kan transporteras i koncentrerad form, som en yoghurt, och kan sedan spädas ut med vatten eller med Kumys för att drickas. Detta är en uppfriskande dryck som är bra till olika måltider.

Shubat

ShubatDenna dryck framställs ur sommarens mjölkproduktion. Drycken är baserad på syrad kamelmjölk och är mycket näringsrik. Bland annat rekommenderas den till lindra astma, tuberkulos, hepatit, diabetes och psoriasis. Shubat är enkel att göra då man helt enkelt häller färsk kamelmjölk i en träbehållare med jäst och låter mjölken syras. Shubat måste röras om innan den serveras.

Kurt

KurtDessa bollar är gjorda av torkad färskost och vassle och har en mycket syrlig mjölksmak. Att göra kurt var oftast ett bra sätt för nomader att bevara mjölken och använda den som mat under sina långa resor. Kurt är mycket rik på kalcium.

 

 

 

 

Matkultur i Kazakhstan

  • En gäst ges alltid hedersplatsen och ett speciellt välkomnande. Det är en del av den Kazakhiska traditionen.
  • Kazakherna äter vid ett lågt bord som kallas Dastarkhān.
  • När man har gäster på besök använder man det vackraste porslinet.
  • Kumys serveras i stora skålar, dekorerade med silverdetaljer – eller i målade koppar.
  • Kötträtterna serveras ofta på breda fat.
  • Utsmyckade fina tekannor används till te som serveras i vackra porslinskoppar.
  • Större och djupare skålar används för att servera andra mjölkdrycker.
  • Träskålar används för att göra deg till bakelser.
  • Varje familj har sina egna hemmagjorda träslevar, som vårdas ömt och förvaras i filtar och trälådor.
  • Enkla köksredskap har speciell betydelse för matkulturen i Kazakhstan.

[wp_ad_camp_1]