Traditioner

Kazakhstans historia är fast knuten till nomadlivet och har du läst de populära böckerna om Djingis Khans liv så kommer du att känna igen mycket när du fördjupar dig i landets historia och traditioner. Djingis Khan kom visserligen från Mongoliet som ligger en bra bit längre åt nordöst i Asien – men klimatet och sättet att leva var ändå ganska likt om man betraktar det från en modern västerlännings perspektiv.

Yurta – nomadfolkens boning

YurtaYurta är nomadens tält och har en framträdande plats i den euroasiatiska nomadens liv. Det är en symbol för Kazakhernas vardag och traditioner. Yurta är en enkel och funktionell bostad som återspeglar symbioset med naturen. Yurtatältet är varmt på vintern och svalt på sommaren och kan lätt transporteras och sättas upp. Yurta ska dessutom symbolisera prakten av Kazakhstans bergstoppar och nomadens frihet. Detta nomadtält används fortfarande av herdar som sköter betesmarker och nötkreatur under sommaren eller som sovtält under ledigheten.

Dastarkhan

DastarkhanDastarkhan är mycket traditionell Kazakhisk familjefest där man umgås med mycket glädje och vänlighet – även turister – och man låter gästfrihetens ande genomsyra hela festen. Sedan äter man god Kazakhisk mat, spelar sånger och håller tävlingar. Varje gäst som kommer till festen välkomnas med te.

Tedrickandet är för övrigt viktigt i Kazakhstan och har sina egna speciella ceremonier. Teet tillagas i speciella kannor, tillverkade av finaste porslin och drickes sedan med mjölk.

 

Tusau Kesu – för barnens välgång

Tusau KesuTusau Kesu är de första stegen ett barn tar i sitt liv. Under många århundraden trodde man att när barnet faller, under sina första steg, betyder det att dennes liv är bundet av osynliga rep som inte låter det gå fritt. Den äldsta, och mest respekterade personen i släkten, är inbjuden till en ceremoni för att klippa till speciella rep som knyts runt barnets vrister. Att skära repen ska då göra att barnet får leva sitt liv i frihet och trygghet.

 

 

Aitys – musiktävlingar

AitysVarje år hålls Aitys musiktävlingar där man bjuder in folkmusiksångare och grupper. Varje musiktävling utlyses med ett speciellt tema. Sångare skriver egna låtar och framför dessa live med ett visst mått av improvisation. Målet är att de olika sångarna eller musikgrupperna ska utmana varandra med sina alster. Det är tillåtet att göra lite satir, samt läsa dikter. Vinnaren är sångaren eller gruppen som överglänser sina motståndare. En tradition som inte alls är olik vår egen melodifestival. Även momentet att göra satir och att läsa dikter känner vi igen. Björn Ranelid.

 

Traditionella spel och sport

Kazakherna är kända för att vara skickliga ryttare. I Kazakhstan domineras de flesta tävlingar och sportsammanhang av hästar. Det är ett historisk arv från nomadtiden, då det krävdes att de flesta skulle kunna rida hästar och kameler.

 

Baige

BaigeBaigeis är den nationella hästsporten. Den innebär kapplöpning över långa sträckor och kräver uthållighet och styrka för att nå framgång i. Sporten är även mycket populär i Turkiet.

Kokpar

 

 

 

 

KokparDetta är en tävlingsform som kräver 10 till 15 ryttare som har som uppgift att plocka upp en get, eller kalv, från marken i full galopp. För att vinna krävs det snabbhet, stor manövreringsskicklighet och en viss del akrobatik. Det gäller även att ha en snabb tävlingshäst. Sporten ska utveckla uthållighet, snabbhet och smidighet.