Turism

Kazakhstan är ett land som börjat vakna som turistland under de senaste åren. Det är annorlunda och oupptäckt och spännande på många sätt. Bara det att Kazakhstan bara nyligen öppnat en ambassad i Sverige är ett tecken på att även landet själv börjat inse att resten av världen är nyfiken och att intresset att resa dit på semester ständigt växer.

Men vad är det man har upptäckt? Vad är det som är så spännande med Kazakhstan? De flesta av oss har nog bara hört talas om landet i samband med filmen Borat, där Borat ska föreställa en journalist från landets statliga tv, som beger sig till USA.
Men lika nyfiken som Borat var att upptäcka resten av världen, lika nyfiken har nu resten av världen blivit av att upptäcka Kazakhstan. Om du reser dit kommer du att upptäcka att det är ett underbart land med gästvänliga människor. Kazakhstan har ett bra klimat – med somrar som passar för sol och bad och vintrar som passar för vintersporter som skidor och utförsåkning. Kazakhstan är ett stort land med storslagen natur, spännande mat och en annorlunda kultur som är värt att lära känna.

[wp_ad_camp_1]

Astana – storstaden där allt händer

Om du reser till Kazakhstan ska du börja med att besöka huvudstaden Astana. Det är här allt händer. Astana är en spännande storstad som sjuder av liv. Du hittar här det största kulturutbudet i landet; som till exempel, teater, museer, konserter och nattliv. Staden blev huvudstad först 1997 och har sedan dess växt lavinartat och fullkomligen sprudlar och bubblar av liv.

Här kan du shoppa i världens största tält. Khan Shatyr är ett unikt köpcentra med allt du kan tänka dig. Köpcentrat är ett av de mest kända landmärkena med ett torn i mitten som höjer sig 150 meter upp – krönt med en utkiksplats ut över staden. Även de bästa restaurangerna och de flottaste hotellen finns i anslutning till köpcentrat.

Ekoturism

Naturen är unik i Kazakhstan. Här hittar du en otroligt stort variation av landskap som är idealiska för att resa runt i. Du hittar allt från stora snötäckta bergskedjor, vackra stora sjöar, storslagna skogar och ändlösa stäpper. Där finns även en enorm biologisk mångfald och fauna. Naturen är till stora delar orörd och obebodd då landet är väldigt glesbefolkad – och majoriteten av landets invånare lever snarlikt som man gjort i många generationer; med boskapsskötsel.

Turism för alla smaker

En annan fördel med att turista i Kazakhstan är variationen som landet bjuder på. Här finner du ett stort och varierande spann av aktiviteter du kan sysselsätta dig med. Förutom den ekologiska mångfalden finns här även en stort utbud av resmål inom landet, för resenärer som till exempel vill ägna sig åt:

 • skidåkning
 • forsränning
 • sol och bad
 • fisketurer
 • bergsbestigning
 • jakt

Jaga med örnar

Du kan visserligen utöva många av de aktiviteter du är van vid från dina vanliga semestrar i Kazakhstan – men om du gör bara det, riskerar du att missa de unika aktiviteter som är speciella för landet. En sådan är till exempel att jaga med örnar. Du får först träning i att jobba med örn. Till din hjälp har du en van jägare som visar hur du kan hålla en dresserad majestätisk örn på din arm och skicka iväg den att jaga smådjur. Sedan är olika sorter av ridsporten populära i landet och de är grymt skickliga på hästryggen. Vad sägs till exempel om att lära dig att fånga en get med händerna – sittande på hästryggen?
Det kanske inte är något du hinner lära dig under din semester, men du kan hänföras av de tävlingar och turneringar i landet där detta är favoritgrenen.

[wp_ad_camp_1]

Några platser i Kazakhstan du inte får missa

 • Nationalparkerna
  Kazakhstan har 12 nationalparker och 10 naturreservat. Det finns stora möjligheter att besöka typiska byar där man fortfarande bevarar Kazakhstans ursprungliga nomadkultur.
  Den populäraste nationalparken heter Burabay nationalpark och har 14 mindre sjöar och några små skogstäckta berg, som ger parken en pittoresk och vacker utsikt. Borovos är den största och vackraste sjön i området.
 • Största vattenfallet
  Katon Karagay Nationalpark ligger i östra Kazakhstan med många vackra vyer, som exempelvis vattenfallet KokKol som är det största i Kazakhstan med sina 80 meter fallhöjd och 100 meter bred ström.
 • Naturreservat i stort format
  Korgalzhy Naturreservat ligger bara 13 mil sydväst från huvudstaden Astana. Naturreservatet innehåller en stor andel fåglar och fiskarter som är utrotningshotade och kan leva i floderna Tengiz och Korgatshyn näringsrika vatten.
 • Kolsaisjöarna
  Kolsai är en samling vackra sjöar på hög höjd – mellan 1800 till 2700 meter över havsnivån. Sjöarna är ganska grunda, men har kristallklart vatten och en fin utsikt över skog och fjäll.
 • Botanisk trädgård med anor
  Den anrika botaniska trädgården i Kazakhstan har funnits sedan 1932 och där hittar du en stor samling av plantor och medicinska växter. Man kan beundra olika trädarter som är unika för landet och trädgården innehåller över 1000 olika arter.
 • Bättre vy än i Alperna
  Stora Almatysjön ligger nära staden Almaty – landets största – och reflekterar de omgivande fjällen, vilket ger vackra reflektioner av mol och himmel i vattnet. Sjön är fylld av glaciärvatten och ligger på hela 2011 meter över havet.
 • Skidsemester i Chimbulak
  Chimbulak är en perfekt ort att åka skidor i. Den ligger på en höjd på 2150 m över havet. Där finns snö på sluttningarna från December till April varje år. Här finns även lift och bra möjligheter till pist- och off pist-åkning. Du hittar även flera hotell och anläggningar med restauranger, bowling och ångbad i Chimbulak.
 • Rymdmuseum i Baikonur
  Baikonur  är en anrik stad med en spännande historia från rymdkapplöpningens dagar mellan öst och väst om att komma först ut i rymden. Den första bemannade rymdraketen i världen sköts ut från Baikonur 1961. Ryssland har fortfarande en uppskjutningsplats som används för att skicka ut raketer från Baikonur.

Kazakhstan är en ganska ny destination på turistkartan, men landet håller på att utvecklas i en rasande fart. Det byggs nytt överallt och det händer mycket. Det är fortfarande billigt att resa inom landet, där det finns många sevärdheter. Planera gärna ditt besök och ansök om visum i god tid innan avresan. Storhelger, jul och påsk är intressanta högtider som du inte bör missa i Kazakhstan.

[wp_ad_camp_1]